„Ситуацията се подобрява. Все повече хора осъзнават защо защитата на природата е нещо важно.“

Share on facebook
Share on twitter

Историята на 3-ма студенти от Сенегал, които са си поставили за цел да запознаят страната с рисковете пред околната среда, замърсяването и климатичните промени

Сенегал е държава, в която замърсяването е видимо с невъоръжено око. Подобно на други държави в Западна Африка, така и за една от водещите страни в региона, въпросите свързани с рисковете пред околната среда, замърсяването и климатичните промени ще бъдат все по-актуални и с все по-преки последици за живота на обикновените хора. Сенегал е сред държавите на континента, които са силно засегнати от токсичния въздух, който поставя на изпитание здравната система и води до огромни загуби в икономически план. Столицата на страната Дакар достига средни годишни нива на PM2,5 от 30 μg/m3 и нива на PM10 от 146 μg/m3, което е седем пъти по-високо от препоръчания от Световната здравна организация праг. По време на сухия сезон силните ветрове донасят огромни количества прах и фин пясък от Сахара, които остават във въздуха с месеци. Добавяйки замърсяването от промишлеността и моторните превозни средства, които са в изключително лошо състояние и често са на възраст над 20 години, резултатът е обединяващ всички токсични фактори извиващ се над града и страната смъртоносен токсичен облак.

Независимо че категорично можем да заявим, че именно Африка, заедно с Югоизточна Азия, днес са най-големите жертви на замърсяването, унищожаването на околната среда и климатичните промени, тези теми остават на заден план в контекста на общественото внимание, поради усещането за по-високи нива на спешност, които генерират други опасни и тежки предизвикателства като бедността, липсата на достъп до образование и медицински грижи, лошата инфраструктура и ниският стандарт на живот.

Следейки голямата картина в региона, бихме могли да останем с впечатление, че липсва воля и ентусиазъм за борба с проблемите пред околната среда, замърсяването и климатичните промени, но това ще бъде наивна и дължаща се на недостатъчна информираност заблуда.

Срещаме се с 3-ма студенти, които вярват, че това са ключови за бъдещето въпроси и хората имат право да са запознати за тях, за да взимат информирани решения и действия. Това са Йеро Сарр – студент във Факултета по химия и физика в университета „Шейх Анта Диоп“ в Дакар – един от най-големите университети в Сенагал, в който се обучават над 60 000 студенти, Джесика Содину – студентка в специалността „Политология и международни отношения“ в ISM (Institut Supérieur du Management)-Дакар и Аласан Диало – докторант по химия в университета „Шейх Ахмаду Бамба“ в град Туба.

Разкажете ни повече за процеса на основаване на Fridays For Future Сенегал?

Йеро Сарр: Както знаете, Fridays For Future е международно движение, създадено през 2018 г. В Сенегал създадохме организацията през 2019 г. Клонът на Fridays For Future в Сенегал е първият в цяла Африка. Уганда ни последваха и също създадоха свой местен клон. Решихме да създадем Fridays For Future в Сенегал, защото виждахме колко много хора по света се борят за тази кауза, а именно ние – Сенегал, сме една от държавите, които са най-осезаемо повлияни от климатичните промени и проблемите на околната среда. Ние имахме желание да участваме в глобалната битка срещу климатичните промени.  

Основаването на Fridays For Future Сенегал не беше трудно, защото успяхме много бързо да се възползваме от силата на социалните мрежи, за да разпространим идеите и вижданията си. Успяхме да организираме и различни акции, с които желаехме да покажем на властите и обществото, че има млади хора, които се вълнуват от проблемите на природата.

Колко членовe има Вашата организация в Сенегал?

Йеро Сарр: Реалността в Сенегал е по-различна от тази в Германия или други големи европейски държави, но ние се стараем да променим това, представяйки все повече информация на обикновените хора. В развитите държави виждаме изключително много хора, които участват в протести или срещи, свързани с климатичните промени и проблемите на околната среда. В Сенегал все още малък брой хора вземат участие в тези акции – около 50 човека.

Какви са вашите лични мотиви да се ангажирате с проблемите на природата?

Джесика Содину: Още от дете винаги съм се интересувала от тези теми – особеностите на климата и околната среда. Смятам, че е много интересно и удовлетворяващо да вършиш нещо добро за своята общност, помагайки на хората, които познаваш. Вярвам, че не трябва единствено да говорим за тези проблеми, но и да действаме и да бъдем активни. Да се борим! Радвам се, че заедно с моите колеги сме толкова страстно заинтересовани от проблемите, пред които сме изправени и решенията, които можем да предложим.

Аласан Диало: От години се интересувам от проблемите на климата и природата. Заедно с други колеги в моя университет организирахме асоциация, която е посветена на тези предизвикателства. Запознанството с други хора, които искат да се борят за същите каузи, за които се боря аз, ми дава възможност да осъществя мечтите си – да бъда природозащитник и да направя нещо положително за общността си – тук, в Сенегал, а защо не и по света.

Йеро Сарр: Към момента нашата основна задача е да запознаем хората около нас с проблемите на околната среда – приятели, познати, колеги, съседи, общността като цяло. Стараем се да организираме срещи и информационни събития, на които да обясним на хората какви са проблемите на околната среда, климатичните промени и какъв пряк ефект ще имат те върху техния живот.

Какви бяха реакциите на вашите приятели и роднини, когато започнахте да се занимавате с тази дейност? Получихте ли подкрепа?

Йеро Сарр В началото беше много трудно да обясним на хората, но не се отказахме и продължихме да разговаряме с тях, да организираме събития и срещи. С времето това започна да дава резултат и все по-често срещаме хора, които са заинтересовани от това, което правим. Държавите в Африка и особено Сенегал, имат своите особености – социални, културни, икономически. Климатичните промени и околната среда не са основни приоритети за сметка на бедността, високата безработица и как да се подобрят условията на живот на хората. Тези теми са основният фокус на обществото.

Източник – Fridays For Future Sénégal“

Аласан Диало: В града, в който съм роден и израснал – Барни, който е изправен пред множество предизвикателства, свързани с околната среда, е много трудно да се открие балансът между запазването на околната среда и заетостта. Не е лесно да обясниш някой, който търси от години работа и най-накрая е назначен във въглищната централа, защо тази централа вреди на  околната среда, на общността и на бъдещето на децата му. Не е лесно да убедиш човек, който от години търси работа, че тази, която е намерил не е подходяща. С времето обаче, в Барни, всички започнаха да разбират проблемите и да виждат преките последици от кризите, свързани с околната среда – бреговата ерозия, покачващото се ниво на океана, което унищожава къщите на брега и изчезването на рибата в района на Барни. Тези доказателства убедиха много хора да се включат в различни екологични акции за почистване или да потърсят повече информация за причините за тези проблеми.

Джесика Содину: Всяка година избираме една седмица в годината, свързана с проблемите на околната среда. Един от дните е посветен на почистване на определено място в страната. Тази година почистихме брега зад Рибния пазар в Дакар. За съжаление, още на следващия ден след като почистихме, хората започнаха да хвърлят боклук отново. Днес изглежда по същия начин, по който изглеждаше преди да го почистим.

Източник –“Fridays For Future Sénégal“

Смятате ли, че постигате повече успех сред младите хора?

Йеро Сар: Да, ситуацията се подобрява. Все повече хора осъзнават защо защитата на природата е нещо важно. Срещаме все повече хора, които като личен избор, отказват да купуват продукти от компании, които замърсяват околната среда.

Трябва да се движим стъпка по стъпка. Да обясняваме на хора защо трябва да се противопоставяме на замърсяването и да се борим за опазването на околната среда. Може би, някой ден, много повече хора ще осъзнаят това.

Автор: Делян Тодоров

Вижте още новини

Новини

От бедност и домашно насилие до климатични промени: стари и нови предизвикателства пред жените в Сенегал

Кардиата Ндой е експерт по правата на жените в ActionAid Сенегал. Международната неправителствена организация, която работи срещу бедността и несправедливостта в глобален мащаб, основава клона