Сенегал и новото поколение африканци: Мари Елен, която е по-силна от своята реалност

Share on facebook
Share on twitter

Мари Елен Ндиай е от квартал Далифор в Дакар, столицата на западноафриканската държава Сенегал. В детството ѝ районът в покрайнините на града има славата на гето, опустошено от бедност и престъпност. Сега, след години работа с местната общност и преодолявайки много препятствия, тя се кандидатира на местните избори в края на януари 2022 г. с надеждата да донесе социална справедливост за съгражданите си.

„Моята кандидатура е за хората, които се чувстват изоставени и разочаровани. Повечето политици не се интересуват от уязвимите. А моята кампания е насочена точно към тези хора. Искам да дам надежда на тези, които са изгубили надежда“, казва Мари Елен Ндиай.

Родена и израснала в Далифор, тя познава добре ежедневните трудности на жителите на квартала. „Ходих в държавно училище и понякога борбата беше да намеря дори парите за транспорт. Понякога ходехме на училище гладни”, спомня си Ндиай. „Затова хората виждат, че аз съм една от тях. Беше ми трудно, но моята философия е, че ние сме по-силни от своята реалност.”

А реалността все още крие много предизвикателства за жените и позициите им във властта и политиката в западноафриканската страна, въпреки значителния напредък в равенството между половете през последното десетилетие. Конституцията на Сенегал от 2001 г. гарантира равенство между жените и мъжете, а Законът за равенството между половете от 2010 г. насърчава политическото участие на жените. В резултат на това делът на жените в националния парламент се увеличава повече от два пъти от 19% през 2001 г. до 43% на изборите през 2017 г. Осмина от 39 членове на националното правителство (21%) са жени, посочва организацията ООН-Жени.

Въпреки съществуващите правни предпоставки, концепцията за равенството не е универсално възприета и политиците не успяват да приложат законите на практика. Също така, процентът на жените кметици и председателки на ведомствени съвети остава много нисък. От 557 кметове само 15 са жени или под 3%. Само два от 45 съвета са оглавени от жени – по-малко от 5%, според националната статистика. Следователно млади амбициозни жени като Мари Елен Ндиай проправят важен път.

Активистка по душа, тя работи със своята общност от 2009 г. „Много хора отпадаха от училище и се замесваха в престъпления. Един ден прочетох книга, в която се казваше, че там, където няма модел за подражание, младите хора трудно успяват. Тогава си помислих, че трябва да създадем пространство, в което младите хора да се срещат, да опознават велики личности”, казва Ндиай. След като научава сама английски език, тя създава английски клуб за деца от квартала. „Преподавах английски на много хора, които сега са във факултета английски език в университета или работят като учители по английски. Те се вдъхновиха от моя клуб.”

Тя признава предизвикателствата на политическата среда, но подчертава значението на своята обществена работа като основа за политическата си кампания. „От ранна възраст работя на терен, събирам млади хора, момичета и момчета, помагам им да намерят силните си страни, карам ги да разберат, че могат да се справят сами. Днес никой не може да отрече, че Мари Елен Ндиай има своето място в политиката, защото работи усилено за своята общност, без да очаква нищо в замяна. Днес се кандидатирам за местен кмет, защото искам промяна за моя квартал, с положителни и трансформиращи резултати.”

През 2018 г. Ндиай става координатор на проект за изкуство и активизъм в Africans Rising – панафриканско движение на хора и организации, които работят за мир, справедливост и достойнство. Мрежата се стреми да отговори на предизвикателствата от решаващо значение за африканския континент – от управление без корупция и политическо участие до правата на жените и справедливостта в областта на климата и околната среда. „Нашият проект дойде като решение на проблема с липсата на ангажираността сред младежта и интереса към социално-политически проблеми. В свиващото се гражданско и политическо пространство ние даваме възможност на артистите-активисти да стимулират социалната промяна“, обяснява Мари Елен Ндиай.

Освен това тя координира проекта „Невидими гиганти“, който цели да насърчи женското лидерство, като почита жените от Африка и диаспората, които вършат изключителна работа, често оставайки неизвестни, непрославени или непризнати. Проектът включва огромно разнообразие от впечатляващи жени: Мадлен Девес Сенгор, известна адвокатка, защитничка на правата на жените и децата, и признат скулптор; Хаджи Фату Драме, уважаван лидер на своята общност, работи за икономическо овластяване на жените в селото си; Диао Балде Геи, боледувала от полиомиелит като дете, сега председателка на женската секция на Асоциацията на хората с увреждания в град Сен Луи; Бинта Сар, която отстоява икономическото овластяване на жените в селските райони на провинция Каолак и много други. „Ние изказваме признание за усилията им, защото историята обикновено пропуска да спомене ролята на жените. Искаме да покажем, че жените оказват голямо влияние върху света“, казва Мари Елен Ндиайе.

Вижте още новини

Новини

От бедност и домашно насилие до климатични промени: стари и нови предизвикателства пред жените в Сенегал

Кардиата Ндой е експерт по правата на жените в ActionAid Сенегал. Международната неправителствена организация, която работи срещу бедността и несправедливостта в глобален мащаб, основава клона