До 2050 година над 140 милиона души ще бъдат принудени да напуснат домовете си заради промените в климата

Share on facebook
Share on twitter

В Европа и по света вече се наблюдават последиците от изменението на климата. Според прогнозите те ще се увеличават през идните десетилетия. Температурите се повишават, режимът на валежите се променя, ледниците се топят, морското равнище се покачва, а екстремните метеорологични явления зачестяват, причинявайки бедствия като наводнения и суши.
На 22 април за Деня на Земата FOCSIV представя нов видеоклип на тема „Климат и Миграция“ създаден по проекта „Лицата на миграцията“ с финансовата подкпре на Европейския съюз, излъчен по телевизия RaiPlay.
Eмисиите на парникови газове и свързаното с тях затопляне на атмосферата и океаните причиняват екологични бедствия от наводненията до суши, принуждавайки милиони семейства да се изнесат от своите домове и страни.
Учените очакват до 2050 г. над 140 милиона души да бъдат принудени да се преместят заради промяна в климата.
За да се справи със ситуацията Света трябва да действа както глобално, така и локално. Европа вече реагира, като намалява своите емисии на парникови газове и насърчава другите страни да сторят същото. За да може да се предпази планетата ни от бъдещи бедствия е необходимо да се увеличат инвестициите в хидрогеологията.


Повече информация може да откриете на FOCSIV YouTube Channel и Faces of Migration.

Вижте още новини

Новини

От бедност и домашно насилие до климатични промени: стари и нови предизвикателства пред жените в Сенегал

Кардиата Ндой е експерт по правата на жените в ActionAid Сенегал. Международната неправителствена организация, която работи срещу бедността и несправедливостта в глобален мащаб, основава клона